Verlies lijdt horeca Grote Markt sowieso, maar sluiting maakt de schade nog groter - Meyer beheer
19834
post-template-default,single,single-post,postid-19834,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Verlies lijdt horeca Grote Markt sowieso, maar sluiting maakt de schade nog groter

Verlies lijdt horeca Grote Markt sowieso, maar sluiting maakt de schade nog groter

De horeca aan de zuidkant van de Grote Markt in Groningen gaat voorlopig nog niet op slot, ook al is de sluitingstijd minimaal drie weken vervroegd naar 22 uur vanwege corona.

Dat zegt eigenaar Laurens Meyer. De grootste ‘kroegbaas’ van Nederland stelde eerder deze week nog dat een deel van zijn vijftig zaken in het land mogelijk tijdelijk de deuren moet sluiten omdat het binnen de nieuwe coronaregels niet meer uit zou kunnen ze open te houden.

‘Wat geeft minste verlies: open blijven of sluiten met beroep op coronasteun?’

De rekensom leidt echter voor de Drie Gezusters, Groote Griet en Meyers overige zaken aan de zuidkant van de Grote Markt nog niet tot sluiting, zegt de Brabantse horecatycoon.

,,Verlies lijden we sowieso binnen deze nieuwe regels’’, stelt Meyer. ,,De komende tijd kijken we van week tot week wat het minste verlies geeft: open blijven en nog een beetje omzet draaien óf sluiten en maximaal gebruik maken van de steunregelingen van het kabinet.’’

Dat laatste is echter voor grote zaken als de Drie Gezusters nauwelijks een optie. ,,De Tegemoetkoming Vaste Lasten beloopt hooguit een paar duizend euro. Daar zingen kleine cafés het misschien even mee uit, maar voor een zaak als de Gezusters dekt het net een dag huur. Daar redden wij het niet mee.’’

Positief over mogelijke ontheffing op bezoekersplafond
Meyer is wel positief over de handreiking waar burgemeester Koen Schuiling nu op broedt aan de Groningse horeca. Hij kijkt of zaken die ruim genoeg zijn en de naleving van de regels goed op orde hebben, een ontheffing kunnen krijgen om zoals tot deze week vijftig mensen toe te laten, in plaats van dertig zoals de nieuwe regels voorschrijven.

,,Met dertig man in de tent wordt het economisch gezien een heel lastig verhaal’’, stelt Meyer. Sinds de horeca op 1 juni weer open ging na de lockdown, konden gasten ook nog spontaan langskomen als er plek was. ,,Nu stappen we weer volledig over op online-reserveringen.’’

,,Het is koffiedik kijken hoe het zich ontwikkelt’’, zegt de horecaondernemer. Hij vreest dat een deel van de klandizie wegblijft. ,,De spontaniteit gaat er zo wel vanaf. Hopelijk blijft het nog wel even doorlopen op de terrassen. Maar ook daar scheelt het natuurlijk nogal of dat tot 2 uur in de nacht vol zit, of al om 22 uur dicht moet.’’

Bron: Dagblad van het Noorden