Nieuws.jpg

Horecamagnaat begint landelijke vacaturesite: 'Horeca is geen tussenstop'

Laurens Meijer heeft horecazaken door het hele land en dus heeft hij altijd personeel nodig. Maar in zijn sector kan dat nog wel eens lastig zijn, dus besloot de ondernemer om zelf een landelijke vacaturesite op te zetten.

Waar veel cafés en restaurants hun personeel extern werven, bijvoorbeeld via uitzendbureaus, pakt Meijer het anders aan. “We doen het nooit via uitzendbureaus, want dat is veel te duur”, zegt hij nuchter. “Nu is elke zaak zelf bezig met werven, dat kost best veel tijd.” En dus werd besloten om het centraal te gaan regelen via de website Baas in de Horeca.

IMPERIUM

Daar staan nu zo’n 60 vacatures op, voor zijn tenten door het hele land. Dat zijn er nu een stuk of 50, waaronder bekende horecagelegenheden zoals de Florin in Utrecht en de Drie Gezusters in Groningen. Dat imperium bouwde de 56-jarige ondernemer in 30 jaar op en begon eind jaren ’80 in Breda.

Het vinden geschikt personeel is voor veel horecaondernemers een probleem. “Iedereen heeft goede mensen nodig, wij ook. Het is lastig, maar het verschilt per regio”, ziet Meijer. “In de Randstad is het veel lastiger dan in de rest van Nederland.”

EEN ECHT BEROEP

Volgens Meijer zit dat hem wel vooral in het ‘geschikt’-deel. Want buiten de Randstad zijn in principe nog wel genoeg mensen te vinden, ziet hij. Toch zit de hele sector met een hardnekkig probleem: “De horeca wordt vaak gezien als tussenstop, tijdens de studie of de vakantie. Wij willen er de nadruk op leggen dat het een echt beroep is.”

Zijn bedrijven zoeken dan ook niet per se naar jonge mensen, maar naar echte horecaliefhebbers. “Als je maar passie hebt en enthousiasme, dan leren wij je de rest wel.”

BETERE WERKGEVER ZIJN

Maar ja: vind dus maar eens gedreven mensen die van horeca echt hun carrière willen maken. Het salaris is daar een aspect in, maar volgens Meijer is dat niet meer het belangrijkste. Hoewel de cao-lonen niet overhouden, is het toch vooral de markt die de salarissen bepaalt, zegt hij. “Maar horeca is hard werken en een intensief beroep.”

“We willen een betere werkgever zijn op elk gebied”, zegt de ondernemer over zijn strategie om de goede mensen binnen te halen. “Niet alleen qua werving en salaris: maar ook opleiding en secundaire arbeidsvoorwaarden. Alles wat je kan bedenken om in de branche de aantrekkelijkste werkgever te zijn.”

GROEIEN

Een van die punten is volgens Meijer dat ‘iedereen die wil presteren kan groeien naar aantrekkelijke functies’. In het een na beste geval is dat de baan van bedrijfsleider, maar Meijer heeft een extra troef in handen om ambitieuze mensen aan zich te binden.

Binnen zijn conglomeraat kun je ook pachten: dan ben je in feite helemaal de baas van een horecatent behalve dat het pand en de inventaris niet van jou zijn. Wat Meijer betreft heb je daar uiteindelijk weer dezelfde eigenschappen voor nodig als voor al het andere: “Als wij verpachten, zoeken we iemand met de passie en enthousiasme om zaak te draaien.”

Bron: RTL Nieuws

Meyer beheer b.v.

Horeca exploitatie & vastgoed

Meyer Beheer B.V.
Horeca Exploitatie & Vastgoed

Pottenbakkerstraat 30
4871 EP Etten-Leur

Stuur ons een bericht

U bent al geverifieerd.
Moment geduld...