Horecabaas drie gezusters denkt over sluiting zaken na nieuwe coronaregels - Meyer beheer
19838
post-template-default,single,single-post,postid-19838,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Horecabaas drie gezusters denkt over sluiting zaken na nieuwe coronaregels

Horecabaas drie gezusters denkt over sluiting zaken na nieuwe coronaregels

Horecatycoon Laurens Meyer beraadt zich op de vraag of het onder de nieuwe coronaregels nog uit kan om zijn zaken in onder meer Groningen open te houden.
Meyer sluit niet uit de een deel van zijn vijftig cafés en restaurants tijdelijk de deuren sluit, zei hij dinsdag bij het NPO1-radioprogramma Spraakmakers . Of dat ook geldt voor Groningse zaken als Drie Gezusters, Groote Griet en Hoppe was tot dinsdagavond nog niet duidelijk.

‘Dichtgooien, of nog een beetje omzet draaien?’

,,Ik ga daar vandaag over in gesprek met mijn personeel’’, zei Meyer eerder dinsdag op Radio 1. ,,Het zou zomaar kunnen zijn dat er tien zaken dichtgaan. We moeten kijken wat minder verlies oplevert: de zaak dichtgooien of nog een beetje omzet draaien.’’

Vorige week luidde Nederlandse grootste kroegbaas al de noodklok in deze krant toen het kabinet in de grote steden besloot tot een avondklok vanaf 1 uur. Maandag volgde nog een forse extra verscherping. In heel Nederland moeten alle etablissementen om 22 uur dicht. Er mogen bovendien geen 50, maar nog hooguit 30 gasten tegelijk binnen zijn, of 40 op het terras.

‘Dit is wéér een zware nieuwe teleurstelling’

Die nieuwe spelregels maken het nóg lastiger voor de horeca om het hoofd boven water te houden, reageert ook Irene van de Velde, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland in Groningen. ,,We waren net weer een beetje op gang aan het komen, dit is wéér een zware nieuwe teleurstelling.’’

Vooral cafés gaan het moeilijk krijgen, verwacht Van der Velde. ,,Voor restaurants is het al lastig om het binnen deze regels nog goed te regelen voor hun gasten. Maar voor cafés blijft er met een verplichte sluiting om 22 uur wel héél weinig tijd over om nog omzet te genereren. En de nachthoreca zit nu helemaal in een onmogelijke positie.’’

‘Zuur: nog minder gasten én eerder dicht’

Alleen een omvangrijk nieuw steunpakket van het rijk kan zaken nog overeind houden, stelt de Groningse KHN-voorzitter. ,,Ik hou mijn hart vast. Het is zuur: de horeca heeft de afgelopen tijd kneiterhard gewerkt om de mensen veilig te bedienen. Dan is het een zware tegenvaller als je nu nog minder gasten mag ontvangen én eerder dicht moet.’’

Van de Velde hoopt snel duidelijkheid te krijgen over een lokale verruiming van het maximum aantal bezoekers. De Groningse burgemeester Koen Schuiling gaf gisteren in deze krant aan dat hij daarover nadenkt als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen. Zaken die daarvoor genoeg ruimte hebben, zouden een ontheffing kunnen krijgen voor het huidige maximum van vijftig bezoekers.

Lokale ontheffing voelt als welkome steun
KHN gaat daarover nog deze week met Schuiling rond de tafel, zegt Van de Velde. ,,De Veiligheidsregio probeert nu de noodverordening op orde te krijgen die dat mogelijk moet maken. Dat voelt als welkome steun in hele moeilijke tijden. We zijn blij te horen dat de burgemeester mee wil denken met onze sector.’’

Bron: Dagblad van het Noorden