25 jaar Zeezicht: Zon, lunch en liefde - Meyer beheer
19076
post-template-default,single,single-post,postid-19076,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

25 jaar Zeezicht: Zon, lunch en liefde

25 jaar Zeezicht: Zon, lunch en liefde

BREDA –  Een grote gele vlek markeert de ingang van Café Zeezicht. Het is geen foutje van de schilder of een uitgelopen eierdooier, maar een fictieve lichtbundel. Café Zeezicht bestaat 25 jaar. “We hebben Zeezicht letterlijk in de spotlight gezet”, legt eigenaresse Daan van Eendenburg uit.

Zestien jaar geleden werd Daan van Eendenburg eigenaresse van Zeezicht. Daarvoor had ze iets verderop in de straat een eigen cadeauwinkel en kwam ze vaak naar Zeezicht. “Daardoor leerde ik het personeel goed kennen en vroegen ze mij af en toe om te helpen”, vertelt ze. “Het kwam steeds vaker voor dat mijn eigen personeel in mijn cadeauwinkeltje werkte, terwijl ik in Zeezicht hielp”, lacht ze. Toen ze de kans kreeg, ging ze werken bij het café en stopte ze met haar eigen winkel.

Lunchen

Toen ze eigenaresse werd, heeft ze als eerste de lunchkaart aangepakt. “De kok stond toch al in de keuken, dus ik dacht: die kan ook wel de lunch klaarmaken. Het was in die tijd helemaal niet gebruikelijk om buiten de deur te lunchen. De lunchkaart was dan ook minimaal. Maar toen we het hadden uitgebreid, begon het wel meteen te lopen.” Haar verklaring daarvoor? “Breda is een stad waar veel mensen naartoe komen om te winkelen”, stelt Van Eendenburg. Ze krijgt dan ook veel gasten in haar zaak die tussen het winkelen door komen lunchen. “Eten moet je toch.”

Succes
In die afgelopen 25 jaar is het altijd goed gegaan, ondanks dat er in horecaland veel veranderde. Eerst was daar de economische crisis tien jaar geleden waarin menig horecazaak het lastig had, daarna schoten de lunchcafés als paddenstoelen uit de grond. Dat Zeezicht fier overeind bleef is volgens Van Eendenburg te danken aan de perfecte ligging. “We zitten midden in het winkelgebied”, vertelt ze. “En ons terras is aan de zonzijde, daar hebben we echt geluk mee. Maar buiten dat is het gewoon keihard werken hoor”, lacht ze.

Van Eendenburg hoopt dat Breda een winkelstad blijft. “De lunchrooms moeten niet de overhand krijgen in Breda”, zegt ze. “Nu hebben we nog niet zoveel last van de concurrentie. Maar als er winkels verdwijnen en lunchrooms voor in de plaats komen, weet ik niet of het nog steeds goed zal gaan.”

Verbouwingen
Zeezicht zelf is de afgelopen jaren met de tijd meegegaan. “In die zestien jaar dat ik eigenaresse ben, hebben we al vaak dingen verbouwd of aangepast.” Er kwam meer lunch, meer bier en minder live-muziek. “We zijn altijd blijven vernieuwen.” Tijdens de laatste verbouwing heeft ze een tapkraan met 30 verschillende bieren geïnstalleerd. “Dat is nu twee jaar geleden, maar nog steeds zijn we daarmee uniek in Breda”, zegt ze trots.

Stelletjes
Zeezicht blijkt ook een bron van liefde. Van Eendenburg leerde haar man kennen op de werkvloer. En ze is daarmee niet de enige. Er zijn meerdere stelletjes ontstaan onder collega’s. “Het leukste is dat er nu zelfs kinderen werken, waarvan de ouders ook bij Zeezicht hebben gewerkt. De nieuwe generatie komt er aan”, grapt ze.

Feestmaand
Maar eerst is het nog feest. De hele maand zijn er activiteiten en thema-avonden in het café. Dinsdag 13 november wordt er een bierbingo gehouden. “Als dat een succes is, willen we dat elke twee weken houden.” De activiteit ‘Zeezicht op z’n kop’ op zondag 25 en maandag 26 november is volgens Van Eendenburg het topstuk. Wat er gaat gebeuren, is nog geheim. “Maar daar wil je bij zijn”, zegt ze met een lach.

Op naar de volgende 25 jaar.

Bron: Breda Vandaag