Nieuws.jpg

Bierblog:

33 wisselende bieren op de tap

Afgelopen zomer was Café Zeezicht, aan de Grote Markt ineens een weekje dicht. Dat was in ruim 15 jaar niet meer voorgekomen. Een flinke verbouwing om Zeezicht een nieuwe uitstraling te geven, zonder het eigentijdse karakter van de zaak te verliezen. Op Facebook werd een mysterieus getal gecommuniceerd: 30. Nu ze een weer een paar maanden draaien gaan we langs om te kijken wat dat nou precies inhoud.

Bij binnenkomst is gelijk duidelijk waar het getal 30 over gaat: de oude bar is vervangen voor een nieuwe, waarachter 30 tapknoppen staan te blinken. De bar nodigt uit om aan plaats te nemen, wat we dan ook doen, maar de rest van de zaak heeft oprecht geen sfeer verloren ten opzichte van het ‘oude’ Zeezicht. Een geslaagde vernieuwing dus.

Dat je bij Zeezicht lekker kan eten, daar is niks aan veranderd. Wij komen echter voor de taps en het verhaal er achter. We raken aan de praat met Emiel, een van de bierkenners die Zeezicht rijk is. Hij vertelt dat van de 30 taps, er 9 bezet zijn door vaste brouwerijen. Niet dat er steeds hetzelfde bier op zit, deze wisselen mee met het seizoen. De overige 21 taps wisselen continu van bier. Van elk bier wordt slechts 1 fust aangeslagen, op=op. Dit betekent dat er een continu verloop is van diverse bieren en stijlen. Voor ieder wat wils.

De wisselde bieren worden speels weergegeven op de plek die Zeezicht liefhebbers nog kennen van “de Zwarte lijst”. Elk bier zijn eigen plekje. Tevens liggen er op de bar en tafels bierkaarten, waar elk bier zijn eigen pagina heeft. Naast de naam van de brouwerij, het bier en biertype, staat er op speelse wijze uitgelegd wat je kan verwachten. #lekkercomplexzonderkater geeft een mooi, smakelijk bier aan met een laag alcoholpercentage. #ohmygose #zoutzuur #topper maakt je op speelse wijze toch nieuwsgierig. Een echte smaakomschrijving staat er niet, maar dat is eigenlijk niet eens vervelend. Er is altijd iemand in de buurt je nadere uitleg kan geven. Ook een slokje proeven voor je een bier besteld blijkt geen probleem.

Als een van de eerste zaken is Zeezicht een zogenaamde ‘verified venue’ op de bierapp Untappd. Een app waar je de bieren die je drinkt kan beoordelen en van elkaar kan zien wat je lekker vindt. Als verified venue kunnen ze de bierkaart ook via de app up-to-date houden, waardoor ik thuis al kan kijken welke bieren er op een willekeurig moment op de tap staan. Wil je nog een stapje verder in de bierbeleving zijn de medewerkers niet te beroerd om een suggestie te doen van een bier bij je gekozen gerecht, of juist andersom.

Over het algemeen ben ik bij zaken met veel tappunten altijd een beetje huiverig, omdat je niet weet of fusten wel snel genoeg leeg zijn nadat ze worden aangeslagen. Bij Zeezicht is na een avondje aan de bar deze twijfel volledig weggenomen. De focus ligt hier zo goed op de tapbieren, dat je bijna zou vergeten dat ze ook prachtige bieren op fles aanbieden. De kans dat een fust hier te lang onder de tap staat is vrijwel nihil.

Deze bierblog is geschreven door Bas Schampers, gastvrije biersommelier. Met Baspitality (www.baspitality.nl) specialiseert hij zich in allerhande horecatrainingen en horeca-advies. Tevens is hij de initiatiefnemer van de Bourgondische Bierkelder (www.bourgondischebierkelder.nl)

Bron: Stappen-Shoppen

Meyer beheer b.v.

Horeca exploitatie & vastgoed

Meyer Beheer B.V.
Horeca Exploitatie & Vastgoed

Pottenbakkerstraat 30
4871 EP Etten-Leur